Haaien op de Nederlandse markt

Een van onze collega’s zag op de markt een haai liggen bij de viskraam en dacht meteen… bijvangst! BIJVANGST? Ja, het is een begrip uit de visserij. De Kookerij houdt van koken met vis en besloot hier eens verder in te duiken. Wat bedoelen ze met bijvangst? Je leest het in de nieuwe blog van de Kookerij!

Bijvangst is een begrip uit de visserij. Het is de vangst van andere vissoorten of dieren waarop niet bedoeld gevist wordt. Bijvangst kan bestaan uit ondermaatse vissen (vissen die nog niet volgroeid zijn), maar ook uit dieren als dolfijnen, bruinvissen, walvissen, grote zeevogels, zeeschildpadden, albatrossen en haaien. Bijvangst wordt onbedoeld meegevangen en zijn voor de visser niet per se interessant. Er wordt geschat dat jaarlijks ongeveer 35% van de visvangst, dat is zo’n 27 miljoen ton, weer overboord gaat. Zo’n 90% overleeft het overboord gooien na een bijvangst niet. Er worden verschillende oplossingen uitgeprobeerd om het percentage bijvangst te verminderen, zoals andere netten, methoden om dolfijnen weg te jagen van de netten en het sluiten van bepaalde visgebieden. Deze methoden vormen echter nog steeds geen van allen een reële oplossing.

Vergeten vis: schar, wijting en steenbolk
De belangrijkste bijvangstsoorten zijn de platvissen tarbot en griet. Die zijn het probleem niet, want daar is genoeg vraag naar en leveren ook nog wat interessante euro’s op voor de visser. Minder populair is de schar, een andere veel voorkomende bijvangstvis. Schar levert maar een euro per kilo op. Wijting en steenbolk zijn nog minder waard. De lage prijs heeft te maken met het gebrek aan de vraag naar deze vissoorten. Als het ruim voor een groot deel vol ligt met deze relatief waardeloze bijvangstvissen gooien de vissers ze terug in zee. Zo blijft er meer ruimte over voor de waardevolle vissoorten.

Bijvangst in de supermarkten
Wanneer de consument meer onbekende vissoorten als schar, wijting en steenbolk gaat eten, stijgt de prijs van deze vissoorten automatisch. Gevolg: de vissers zullen die vis minder snel teruggooien en verspilling wordt tegengegaan. Plus, Dekamarkt en Landmarkt hebben inmiddels bekendgemaakt dat ze onbekende Noordzeevissen in hun schappen willen leggen. Vissen als wijting en steenbolk. Wij wachten af. Maar zodra deze te koop is, kun je aan de slag. Want wij hebben alvast een recept: gepekelde steenbolk 

Bijgaand een link naar een uitgebreid artikel in de Volkskrant:http://www.volkskrant.nl/economie/na-vergeten-groenten-nu-ook-vergeten-vis-supermarkten-verkopen-voortaan-bijvangst~a4498690/