Licht en ontspannen eten

Je kan er al een tijdje niet meer om heen, zeker niet op Instagram. Bowls! En dan specifiek foodbowls, waarbij gerechten worden geserveerd in één kom. Wat begon als een ontbijttrend met yoghurt en allerlei bessen & cereals is nu niet meer weg te denken als gerechten in hippe restaurants. Wat dacht je van de sushibowl, pokébowl, saladebowl, ramen, Phó en de burritobowl? Vergeet de borden! Je kunt het zo gek niet verzinnen of je eet het tegenwoordig uit een kom.

Naast dat het er mooi uitziet, staat eten uit een kom ook voor onvervalst comfort food: ongedwongen en ontspannen eten. Gerechten die je bij wijze van spreken lekker op de bank kunt eten en waarbij je alleen een lepel of een vork nodig hebt, en liever nog stokjes.

Geïnspireerd door chef de cuisine Klaas en door een reis naar Vietnam, hebben wij zo onze ideeën over de bowltrend ramen.

Wat zijn dat, ramen? Ramen zijn noedels, het is een Japanse benaming, afgeleid van het Chinese woord “lamian” wat “hand-pulled noodles” betekent. De herkomst van ramen is vrij onbekend, niemand schijnt het erover eens te zijn of het nou van de Chinezen afkomstig is of van de Japanners. Wij houden het maar op Japans. Met ramen bedoelen we dus eigenlijk noedelsoep.

Deze Japanse noedelsoep bestaat uit tarwenoedels, geserveerd in een rijke bouillon, die later op smaak gebracht wordt met miso- en/of soja.  Verder worden de ramen gegarneerd naar keuze. Denk aan flinterdun gesneden biefstuk, gegrild varkensvlees, een zachtgekookt ei, taugé, paddenstoelen, groenten, zeewier, tofu, bosui, paksoi en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is licht verteerbaar, gezond door de vele verse voedingsrijke groenten en redelijk vetarm.

Deze ramen bestaat ‘pas’ 100 jaar. Wat begon als streetfood datecht buiten de grote kantoren vanuit ventwagentje/karretje werd verkocht, is nu het nationale comfortfood geworden.

De Japanse cultuur is strak georganiseerd. In de keuken gaat alles ook zo gestructureerd volgens tradities. Denk aan snijden met specifieke messen, verschillende snijtechnieken, rijst volgens strakke regels afkoken etc… Bij het maken van de noedelsoep, is de bouillon het belangrijkste. Een goede bouillon zorgt voor de diepe intense smaak van de soep. Maar laat er voor het bereiden van de ramen nu juist géén regels zijn. Zonder een vaste receptuur kom je tot verrassende smaken! En de toppings kan je naar smaak toevoegen. Daarbij komt dat iedere Japanse regio wel een eigen draai geeft aan het gerecht. Hierdoor wordt het een ware culturele ervaring wanneer je ramen in bijvoorbeeld het noorden uitprobeert en daarna in het zuiden van Japan. Er zijn meer dan 80.000 noedel restaurants in Japan, dus we zeggen: proef!
Tip: eet met stokjes en slurp zo hard als je kan, net als de Aziaten, dat komt de smaak ten goede. Itadakimasu!

Wist je dat?

Een mooie bijkomstigheid van soep is dat soep een verwarmend en versterkend effect heeft op ons lichaam. Want: het is ongelooflijk gezond. Waarom? Een goede soep, is altijd gemaakt op basis van vers getrokken bouillon. Bouillon laten trekken kost tijd. En dat hebben veel mensen tegenwoordig niet. En dat is jammer. Want een vers getrokken bouillon zit barstensvol voedingsstoffen en heeft ongelooflijk veel smaak. Deze bouillons bevatten eiwitten en de mineralen calcium, magnesium en kalium uit de botten en het kraakbeen waar de bouillon van wordt getrokken, in een vorm die gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. Naast de vele mineralen is bouillon ook rijk aan aminozuren die je immuunsysteem versterken. De gelatine uit de botten is goed voor je spijsvertering en het collageen geeft een boost aan haren en huid. Daarnaast bevat bouillon weinig calorieën.
Wil je een echte goede bouillon leren maken, wij geven op maandag 4 september een les in het maken van bouillons, soepen en sauzen: https://kookerij.com/kookcursussen/basistechnieken/

 

Tip: Elle Eten, geeft je 5 hotspots van ramen in Amsterdam.
http://www.elleeten.nl/hotspots/Ramen-eten!-5x-hotspots-in-Amsterdam