Tip van de Kookerij: NOOIT ‘TE’

Het lijkt wel of iedereen bezig is met gezond eten, beter leven en fanatiek sporten. De wereld (lees media) is helemaal vol van de trends in food, eerlijk eten, weinig koolhydraten, streekproducten, wel- of geen suiker, puur en biologisch. En ook ik zoek naar de juiste weg. Want ik wil als ik thuiskom na een dag werken wel een gezonde maaltijd bereiden, maar liever wel een beetje snel.

Health is the keyword!
Ik las laatst dat er onderscheid is tussen een biologische en ecologische eter en een biologisch dynamische eter, wat? En wat te denken van de allergenen trend? We willen producten die vrij zijn van geur, kleurstoffen, noten, lactose en gluten. Is iedereen opeens gluten intolerant? Pasta en brood zijn omgedoopt tot speltpasta of zuurdesembrood. Gelukkig zijn aardbeien nog aardbeien, maar let op: ze moeten wel uit Nederland komen! Is de consument een lastige klant geworden of ronken de marketingmachines op volle toeren. Tv-programma’s over eten zijn er ook in overvloed. Gezond koken en eten is hot! Sporten is een must! Maar schieten we niet door, zijn we gezondheidsjunkies aan het worden?

Van kant & klaar naar eerlijk & vers

Sinds ik de marketing en communicatie verzorg bij de Kookerij, zie, doe en lees ik veel over eten. Misschien wel te veel. Een ding lijkt duidelijk: we gaan terug naar vroeger, terug naar de oorsprong en natuurlijke producten. Koken en eten met producten van het seizoen. Aardappels bij de aardappelboer halen, kaas bij de kaasboer, kip bij de poelier, het echte ambacht is terug. Eten wat het seizoen biedt: heb je veel sla uit je moestuin? Eet dan een week sla. Maar willen we dat echt? Wat heeft dat voor gevolgen in deze snelle maatschappij? Eerst wilden we ‘gemak dient de mens’ met kant-en-klare maaltijden, en nu willen we alles vers, puur en zelf maken. Zie je het voor je? De groenten zelf uit de grond trekken, slakken verwijderen, drie keer wassen … Moeten we nu eerder stoppen met werken zodat we om 18.00 uur de gezondste prak op tafel hebben? En in de weekenden zeker eieren rapen, de koe slachten zodat we de rest van de week vlees kunnen eten? Help, deze gedachte alleen al geeft mij ongezonde stress.

De Kookerij is blij met de vernieuwde aandacht voor puur een eerlijk koken, maar laten we wel ons gezonde verstand blijven gebruiken en het niet overdrijven. Eet en drink bewust en met mate. Overal waar “te” voor staat is niet goed. Dus ook niet op het vlak van de gezondheid.

Fione, marketing en communicatie Kookerij Culinary College

Kan je nog niet zo goed koken, of wil je leren koken met verse ingrediënten zonder pakjes of zakjes? Leer de basis van het koken, kooktechnieken waar je echt wat aan hebt! Kijk hier naar de basis van het koken kookcursussen of losse kooklessen van de Kookerij: https://kookerij.com/kookcursussen/