¡Viva España!

¡Hola, buen tiempo! Jaaah, het is lekker weer!

Als eerste zal je je misschien afvragen waarom het uitroepteken op z’n kop staat. Dat is Spaans. En waarom ineens Spaans? Dat is omdat wij bij de Kookerij enorm veel zin hebben in de zomer en vooral nazomeren we 01 september een nagelnieuwe kookworkshop hebben uitgedacht die… inderdaad. Helemaal in het teken van de Spaanse keuken staat.

¿Por qué España? Waarom Spanje in godesnaam uit alle keukens die je kunt kiezen? Nou, omdat het lente wordt dus en ook omdat wij hier dol op Spanje zijn. Het land, de mensen, de mentaliteit, de keuken. Judith Booij, eigenaresse van de Kookerij, komt al sinds jaar en dag in Spanje om uit te rusten in haar familiehuis aan de Costa del Sol. Fione den Outer, marketing en communicatie vrouw van de Kookerij, is ook dol op Spanje. Ze spreekt de taal vloeiend en heeft een tijd aan de Costa Brava gewerkt, net onder de Franse grens. Ze gaat het liefst elk jaar naar die regionen. En chef Klaas van Winsen, ja die vindt alle keukens interessant en gaat meteen aan de slag met recepturen en proefkoken.

Het heerlijke Spanje is uiteraard niet alleen aantrekkelijk door zijn mooie kustlijnen, heerlijk weer en prachtige natuur. Maar het draait natuurlijk voornamelijk om het eten in Spanje! Want nog steeds redelijk authentiek aldaar, zijn de speciale winkels. Zo haal je ham bij de “jamonería”, vis bij de “pescadería”, fruit bij de “frutería”, taart bij de “pastelería”, brood bij de “panadería” en wijn bij de “bodega”. De Spaanse keuken kenmerkt zich door het gebruik van pure ingrediënten en vaak knoflook en olijfolie. Daarnaast wordt in Spanje het meeste vis, schaal- en schelpdieren gegeten ten opzichte van omringende landen aan de Méditerrannée als Italië of Frankrijk.

Er is dus meer veel dan paella, chorizo, patatas bravas en tapas. Wist je trouwens dat ‘tapa’ eigenlijk ‘deksel’ betekent? Dit hapje voor bij de borrel wordt in Spanje geserveerd op een klein schaaltje of op een stukje brood bovenop je glas, dit om te voorkomen dat vliegen in je glas komen.

Klaas heeft alle gerechtjes proef gekookt en het is heerlijk geworden. Wel was er nog even pittige discussie over het dessertje van een crema catalana of een flan caramel. De recepturen lijken op elkaar en wat is nu het verschil? Wij hebben het geproefd, de chef zal het straks tijdens de kookworkshop allemaal uitleggen en dan gaat iedereen aan de slag. Wij moesten in ieder geval na al deze heerlijkheden even een siëstaatje doen.

Wil je ook heerlijke gerechtjes uit de Spaanse keuken leren maken? Schrijf je online in voor de Kookworkshop Spaans op open inschrijving op 01 september bij de Kookerij. Je kunt je hier alleen, samen of met een groep(je) inschrijven: https://kookerij.com/kookworkshop/kookworkshop-tapas-zakelijk/

We zitten op 30 minuten afstand van Amsterdam en Den Haag en maar 20 minuutjes vanuit Leiden. Rijd je daarvoor nog even langs het Noordwijkse strand, waar we vlakbij zitten.

Hasta luego en el Kookerij!  Tot ziens bij de Kookerij op 01 september! : )