Vrienden van de Kookerij

De Kookerij kan maar liefst 150 gasten van een fantastische kookworkshop voorzien. Dat Klaas (chef de cuisine Kookerij) het niet allemaal alleen kan moge duidelijk zijn! Dus Klaas heeft zo nu en dan hulp van zeer goede chefs.  Daarnaast hebben we ook een aantal experts die een aanvulling zijn op onze workshops! We stellen ze graag aan je voor!

Kees van Doorn
Al vanaf zeer jonge leeftijd was Kees altijd al druk bezig met het organiseren van gezellige etentjes met eerlijke gerechten. Van huis uit kreeg hij een belangrijke les mee: eten moet altijd vers en gezond zijn. Als je met de beste producten werkt, heb je weinig nodig om het lekker te krijgen! Dit zei zijn moeder altijd en dat is nu zijn motto.
Kees verzorgt graag, met veel creativiteit, lekkere, gezonde en vooral gezellige dineravonden. Zowel in de educatieve zin met een kookworkshop als in de sfeer van private dining. Als vakidioot deelt hij graag zijn kennis van wijn en bier, zeker in de combinatie met mooie gerechten. Kees onze grappenmaker. Maar als het op koken aan komt zeer serieus en creatief!

Rob van Gasselt
Heeft een passie voor koken sinds de middelbare school met een eigen kookclub. Door de jaren heen ontwikkelde hij een voorliefde voor de Aziatische keuken en legde zich toe op Indonesisch en met name Balinees. Door zijn vele reizen naar Indonesië en met name Bali door de jaren heen werden vrienden en bekenden met steeds grotere regelmaat verrast op rijsttafels en proeverijen van Indonesische oorsprong. Geïnspireerd door met name de Balinese chef-kok Lonny Gerungan is deze van groot belang geweest voor Rob’s culinaire ontwikkeling. Zijn liefde voor de Indonesische keuken resulteerde het afgelopen jaar in een succesvol eigen kookboek ´Balistyle chef, koken met heimwee naar Bali. Natuurlijk is dit boek te koop bij de Kookerij en kunt u dit aanschaffen tijdens een van onze speciale Indonesische kookworkshops. Naast de beheersing van de Indonesische keuken is Rob een wandelende encyclopedie voor allehand keukengeheimen en in hij thuis in meerdere keukens. Rob, een rustige man met engelengeduld en een enorme passie voor het vak!

Walter Meupelenberg
In 2006 deed Walter mee aan het tv-programma ‘Herman Zoekt Chef’, het ging toen om zijn nieuw te openen restaurant Herrie in Amsterdam. Na een lange selectieronde zat Walter bij de laatste negen geselecteerden voor de alles bepalende show op tv. Wat begon als een leuke uitdaging werd voor hem een groot culinair avontuur in de wereld van gastronomie. Dit resulteerde in een baan als kok bij Herman den Blijker. Daarna volgde hij zijn eigen weg, onder andere als zelfstandig werkend chef bij een bekende traiteur in Den Haag. De ervaring van de afgelopen jaren in diverse horecagelegenheden neemt hij nu mee in creatieve ontwikkeling als kok en ondernemer. Wij zijn blij dat Walter met heel veel enthousiasme en passie deel uitmaakt van de brigade van de Kookerij. Walter is onze grillmaster!

Stan Broere
Stan stond niet voor niets in de finale van het RTL4 TV-programma MasterChef: hij kan verschrikkelijk goed koken. Maar zijn hart gaat het meeste uit naar desserts en dat was ook op televisie goed te merken. Stan geeft in het dagelijks leven kookles aan kinderen in het voortgezet speciaal onderwijs, geeft kookworkshops bij de Kookerij en werkt samen met een cateringbureau voor foodevents. Stan kan met veel bezieling en enthousiasme, zijn liefde voor mooie ingrediënten en koken, overbrengen op de gasten van de Kookerij. Klaas en Stan gezworen vrienden in de keuken maar ook daarbuiten. Stan is van de verfijning!

Michiel Boot
Michiel heeft jarenlang met veel plezier in vast dienstverband gewerkt, zowel in binnen- en buitenland. In 2010 maakte hij de overstap naar freelance chef. Michiel ervaart het als een voorrecht om in deze tijd te mogen werken als chef, er is zoveel aandacht voor het vak en mensen worden zich steeds bewuster van wat er in de keuken plaatsvindt. Hierdoor is er gelukkig ook meer aandacht voor eerlijke producten en is er meer ruimte voor het welzijn van dieren. Dit alles komt de kwaliteit ten goede en dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om draait! De kookstijl van Michiel kun je het beste omschrijven als modern met oog voor detail, maar altijd met aandacht voor de combinatie van smaak en de perfecte garing.
Toen Klaas hem vroeg om te assisteren bij de Kookerij twijfelde hij geen moment. Samen zijn ze een geweldig team en weten ze als geen ander de basis van het koken over te brengen met als uitgangspunt het luisterend oor voor de gast!

Peter van de Laar

Chef Peter van de Laar brengt bij de Kookerij klassieke keukentechnieken met succes onder de aandacht. Als ex- horecaondernemer heeft de ervaren chef-kok Peter meer dan 45 jaar ervaring in de gastronomie. Uit zijn lange en indrukwekkende palmares lichten we een aantal hoogtepunten: als jonge chef de partie entre-metier was hij betrokken bij het behalen van de tweede Michelinster van restaurant ‘Auberge De Kievit’ in Wassenaar. Op 23-jarige leeftijd behaalde hij als chef-kok een Michelinster bij het toenmalige restaurant ‘Ile de France’ in Amstelveen, destijds de jongste chef met een ster! Daarnaast was hij eigenaar en chef-kok van restaurant Gaslight in Amsterdam en van restaurant Le Diplomate in Noordwijk. Tot en met 1988 was hij lid van de examencommissie voor de beroepsopleiding koks, van de Stichting Vakonderwijs Horeca Nederland. Aldaar heeft hij het meesterkok programma helpen op te zetten met een vijftal andere koks. Daarna is hij alleen nog als ondernemer werkzaam geweest waarvan één zelfstandig chef was. En zo is hij ook bij de Kookerij aan de slag: alle kookworkshops moeten telkens weer op hoog niveau worden uitgevoerd. Voor minder doet íe het niet. En daar zijn we trots op en heel blij mee!

Shirley Boer
Shirley Boer, is vinologe en zelfstandige in wijn en spijs. Eerder werkte zij onder andere als sommelier bij The Harbour Club en als oud eigenaresse van twee Leidse restaurants, Wessels en Proeverij de dames. We ontmoette haar een aantal jaar geleden bij de Wine professional, een beurs in Amsterdam. Maar nee, niks geen informatie over wijnen. We kregen van haar de nieuwste trends in non-alcoholische dranken te horen. En wat een enthousiasme! Shirley is vinologe, maar heeft ook nog ‘verstand’ van andere dranken en over dit alles vertelt ze graag én vooral boeiend!

Wat is nu de ideale wijn & spijs combinatie? Wat is de lekkerste wijn? Dat zijn vragen die zij dikwijls krijgt, maar waarop geen eenduidig antwoord te geven valt. Naast de meest passende combinatie met eten spelen namelijk ook andere factoren een rol, denk aan jaargetijde, stemming, budget etc . Een wijnkeuze is heel persoonlijk, want de een vindt dit lekker en de ander juist niet. Met Shirley ga je een stapje verder in ‘lekker’ of ‘niet lekker’. Ze leert je smaken herkennen, benoemen en te omschrijven. Met de juiste handvatten en kennis is het heel leuk om van de gebaande paden af te gaan en mooie nieuwe dingen te ontdekken binnen je persoonlijke smaak.Ze neemt je mee op reis in de wereld van wijn en andere dranken. Zodat je straks in de winkel – voor dat overvolle wijnrek –  wat makkelijker weet welke wijn het beste bij welke maaltijd te kiezen.

Marc Sieval
Marc Wijn noemen wij hem.. maar eigenlijk heet hij Marc Sieval van ‘Wijnen van Marc’. Al een paar jaar is Marc kind aan huis bij de Kookerij. Marc organiseert zelf proeverijen met biologische wijnen, hij is een bekende Warmonder en een echte ‘wijngek’. 

Marc: “Wijn is een fascinerend product! Elke wijn is weer anders. Dit wordt onder andere bepaald door de bodem, de ligging van de wijngaard (terroir), de zonuren en de wijnmaker. Ik vind het fascinerend dat wijn nooit al haar geheimen in één keer prijsgeeft. Je moet soms zoeken en speuren naar diepere lagen in een glas wijn. Het voelt telkens weer als een overwinning wanneer ik, al is het maar deels, kan benoemen wat ik ruik en proef”. Marc kiest voor biologische wijnen omdat deze minstens net zo lekker zijn als niet biologische wijnen en er wordt geen kunstmest en pesticiden gebruikt in de wijngaard. “Op een natuurlijke manier werken is beter voor het milieu en beter voor de gezondheid van de mensen die in de wijngaard werken. In een natuurvriendelijke wijngaard zie je niet alleen druiven, maar ook bloemen, kruiden, veel insecten en vogels. Doordat de bodem en het water minder vervuild worden, is deze teelt goed voor de biodiversiteit” aldus Marc. Je kunt de speciale wijnproeverij van Marc als aanvulling op je kookworkshop boeken bij de Kookerij.