E-nummers of vers?

Woede bij foodies door het artikel ‘Ode aan E-nummers’ van Rosanne Hertzberger (NRC-columnist en microbioloog). Wat vinden wij daarvan?

U heeft het vast niet gemist in verschillende media de afgelopen week: volop aandacht voor de standpunten van Rosanne Hertzberger in haar artikel ‘Ode aan E-nummers’. Dit artikel omschrijft de voordelen van E-nummers in onze voeding en wekte veel de woede op bij iedereen die ook maar iets met food heeft. Hertzberger, NRC-columnist en microbioloog, heeft wat los gemaakt met termen als ‘magnetronmaaltijden omarmen’, ‘voorgesneden producten zijn beter voor het milieu’ en ‘biologische supermarkten verspillen’.

Dat zijn ook nogal uitspraken. Op het voor of tegen willen we hier niet ingaan, al vinden we dat Hertzberger hier zeker punten heeft. Maar gaat het gemak van een kant-en-klare maaltijd voor de meeste mensen dan boven kwaliteit, voedingswaarde en dus uiteindelijk gezondheid? Dat denken we nou ook weer niet. De boodschap is natuurlijk: zoek je balans. Met een goede planning en organisatie thuis lukt het echt wel. Een beetje vooruit koken en boodschappen per week doen, goed inkopen, bespaart geld en verspilling. Natuurlijk, we geven toe dat het soms best lastig is om dagelijks vers te koken. Maar met wat hulp is daarentegen niets mis. We zijn niet allemaal chefs in de keuken die even julienne of brunoise kunnen snijden. Voorgekookte aardappels scheelt je al gauw 20 minuten. En neem dan in het weekend lekker de tijd om alles zelf te doen. Het liefst nog even naar de markt of boer voor verse eitjes, honing of een stukje vlees…

Om dagelijks vers te kunnen koken moet je natuurlijk wel kúnnen koken en kunnen improviseren. Dat is vaak lastig, want wat is er in huis en wat kan ik ermee? Bij de Kookerij kennen we dit als geen ander en zien we regelmatig gasten die niet goed weten waar te beginnen in de keuken. Dat komt omdat ze bijvoorbeeld alleen koken vanaf een recept, plots alleen komen te staan of gezondere keuzes willen maken vanwege gezondheid. Als je zo kookt wordt het heel moeilijk om te kunnen improviseren.

De Kookerij is een kookschool die buiten zakelijke kookworkshops, ook kookcursussen organiseert voor particulieren. Op verschillende niveaus. Voor iedereen voor wie de tijd is gekomen om (beter) te leren koken. Want om het koken in de vingers te krijgen moet je begrijpen waar je mee bezig bent. Met welke basis ingrediënten kun je makkelijk, snel en vers koken? Elke les kiezen we verschillende basis ingrediënten waar we mee gaan werken. We laten je zien dat het eenvoudig kan zijn, en snel leert hoe je eenvoudig en gezonder kunt koken en eten.

Om terug te komen op het stuk van Hertzberger*: “We weten al vijftig jaar wat gezond eten is. Niet te veel snacken, veel groente en fruit eten. De rest is allemaal geneuzel in de marge.” Onze conclusie is dat je vers kookt, maar niet iedereen lukt dat iedereen dag.

Kookcursus voor beginners: https://kookerij.com/kookcursussen/beginners/


Kookscholen en kookstudio’s als de Kookerij, hebben een belangrijke rol in de groeiende bewustwording over ons eten. Die rol nemen we heel serieus want educatie vinden we heel belangrijk. Tijdens onze kookworkshops leren deelnemers over de herkomst van producten. U komt bij ons koken omdat het ontzettend leuk is om samen te koken. Om elkaar beter of op een andere manier te leren kennen. Om uw keuken-, waren- & bereidingskennis uit te breiden. Maar u komt ook bij ons koken om daadwerkelijk wat op te steken van de producten waar u mee werkt. Ook dat, hopen wij, helpt mee aan voeling met de omgeving en gevoel voor dier en natuur.

*Lees hier het hele artikel van Hertzberger:
http://www.volkskrant.nl/koken-en-eten/zelf-koken-slecht-voor-portemonnee-planeet-en-emancipatie~a4483751/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=paid&hash=7d37f7288083481e169b6c811722f9dbca72bbf8