Kook-inspiratie, hoe krijg je dat?

Oktober is samen met januari, traditioneel dé maand dat mensen weer aan lichaamsbeweging gaan doen. Want: de vakanties zijn voorbij en in de zomer is er toch wel erg veel gebarbecued en geborreld met alle gezellige extra kilo’s van dien. Menig vrouw wil er maar wat graag vanaf, menig man ook trouwens. Wil je hier wat aan doen vliegen de crash diëten je om de oren, of doe in 5 weken fitness oefeningen en de kilo’s vliegen eraf. Yeah right. Wees gerust: geen dieet of afvaltips van de Kookerij in deze blog, maar een stukje over vers koken en waarom dat gewoon goed voor je is en niet moeilijk. Van onze chef de cuisine.

Inspiratie…
Voor de meesten onder ons is het iedere dag weer lastig om te bedenken wat te gaan eten vanavond. Ook voor mij als chef van de Kookerij is het nog weleens lastig wat ik thuis zal gaan koken. Het ontbreekt me gek genoeg niet aan inspiratie voor de seizoensmenu’s bij de Kookerij. Dat komt omdat we die per kwartaal wisselen, en omdat er steeds wisselende kooktechnieken in moeten zitten. Best een beetje uitdaging dus. Ik kijk eerst naar het seizoen. Wat is er nieuw in het seizoen aan vlees, vis, groente, fruit? En zijn er bijzondere, nieuwe producten? Gelukkig denken mijn leveranciers daarin mee. Wil ik nieuwe kooktechnieken introduceren? Is het thuis goed na te doen voor onze gasten? Ik wil ze graag wat leren maar het moet ook goed en makkelijk na te maken zijn. Voor de nieuwe seizoensmenu’s ben ik elk kwartaal een aantal dagen aan het proefkoken. Van het proeven en koken met nieuwe producten krijg ik inspiratie!

Gaandeweg komt in deze dagen het uiteindelijke menu tot stand. Ik proef samen met mijn collega’s de gerechten steeds kritisch door. Soms wat meer van dit, wat minder van dat. Leuke kooktechniekjes zijn belangrijk. Opmaak en kleurstelling van een gerecht zijn belangrijk. Steeds belangrijker. Aangezien mijn collega’s op kantoor, niet in de keuken, dames zijn is het nog weleens lastig. Vrouwen zijn in de keuken toch wat bewuster qua hoeveelheden en ook willen ze niet te veel vlees eten en meer groenten. De meeste mannen, dus ook onze gasten, zijn meer van ‘eerst het vlees en later bedenken we wat we erbij gaan eten’.

Maar goed, ik heb een heerlijk nieuw seizoensmenu ontwikkeld, rekening houdend met zowel dames als heren. Zowel een schol met een Oosterse groene bonensalade als een lekker herfstige dikke saltimbocca. Het staat er allemaal in. Uiteindelijk gaat het in de basis altijd om een mooi gerecht met verse, smaakvolle ingrediënten, met liefde bereid. Dat is pas goed voor je lijf! Kook vers en maak het thuis niet te ingewikkeld.

Wil je met het bedrijf dit nieuwe 3- of 4-gangen seizoensmenu gaan koken? Ik ben erbij en leg jullie met mijn chefs culinair in de watten. Kijk hier waar je uit kunt kiezen: https://kookerij.com/wp-content/uploads/2017/10/de-Kookerij-seizoensmenus-seizoen-4.pdf

Klaas van Winsen is Chef de cuisine bij de Kookerij Culinary College met expertise. Hij begeleid al 10 jaar kookworkshops voor particulieren en bedrijven. Ook geeft hij succesvolle kooklessen voor beginners en gevorderden. Als leermeester voor zijn deelnemers, met elk seizoen weer andere gerechten, is het enthousiasme van Klaas aanstekelijk. Voor Klaas zorgt de vrijheid in gerecht- en smaakontwikkeling en de diversiteit van de gasten bij de Kookerij voor het plezier en enthousiasme in zijn werk.